تعریف شرکت دانشبنیان
بنا به قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات مصوب ۱۳۸۹ مجلس شورای اسلامی
ماده ۱- شرکتها و مؤسسات دانشبنیان شرکت یا مؤسسه خصوصی یا تعاونی است که بهمنظور همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانشمحور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوریهای برتر و باارزشافزوده فراوان بهویژه در تولید نرمافزارهای مربوط تشکیل میشود.
بنا به آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات مصوب ۱۳۹۱ هیئتوزیران
ماده ۲ ـ شرکتها و مؤسسات دانشبنیان که در زمینه گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و «تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه شامل (طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوریهای برتر و باارزش افزوده بالا» فعالیت مینمایند، شرکت یا مؤسسه دانشبنیان محسوب میشوند.
توضیح: تجاریسازی در تعریف آییننامه مذکور: فعالیتهای مرتبط باعرضه محصول یا خدمت جدید مبتنی بر ایدهها یا فناوریهای جدید که شامل تمامی فرایندهای مرتبط ازجمله ثبت اختراع، ارزشگذاری فناوری، اعطای امتیاز، انتقال و انتشار و کسب سایر فناوریهای موردنیاز (مکمل) و پرداخت حق الامتیازهای مرتبط، جذب سرمایه و منابع (نمونهسازی، طراحی صنعتی فرایند یا محصول جدید، انجام آزمونها و دریافت تأییدیههای لازم، تولید آزمایشی، بازاریابی و رفع اشکال) و همچنین خدمات پشتیبانی تخصصی تجاریسازی (شامل فعالیتهای مشاوره، مدیریت فناوری، طراحی محصول و فرایند، خدمات استانداردسازی، اندازه سنجی و خدمات آزمایشگاهی) میشود.
تبصره ۱ ـ فعالیتهایی نظیر برگزاری و شرکت در همایشهای علمی، خدمات کتابداری، آموزش و کارآموزی، فعالیتهای عادی و روزمره نرمافزاری و سایر فعالیتهایی که هدف آنها طراحی محصـولات یا خدمات یا بهبود کیفیت آنها نیست، از فعالیتهای دانشبنیان به شمار نمیروند.
بنا به تعریف ارائهشده در سایت کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و نظارت بر اجرا (مورخ ۱/۲/۱۳۹۲)
بر اساس «آئیننامه تشخیص شرکتها و مؤسسات دانشبنیان»، شرکتهای متقاضی باید علاوه بر کسب شرایط ذکرشده در شاخصهای عمومی (شامل شرایط اعضای هیئتمدیره، کسب حداقل درآمد ذکرشده ناشی از فروش فناوری، کالا و یا خدمات دانشبنیان، و سابقه بیمه کارکنان)، کلیه شرایط مشخصشده دریکی از سه دسته شاخصهای اختصاصی این آییننامه را نیز احراز نمایند. با توجه به شاخصهای اختصاصی ذکرشده در این آییننامه، انواع شرکتهای دانشبنیان عبارت است از:
- شرکتهای تولیدکننده کالاهای دانشبنیان
- شرکتهای تحقیق و توسعه و خدمات طراحی مهندسی
- شرکتهای ارائهدهنده خدمات تخصصی دانشبنیان
استفاده از عبارت «دانشبنیان» در عنوان ثبتی یا اساسنامه شرکت، بهمنزله تأیید دانشبنیان بودن آن شرکت نیست و همه شرکتها جهت استفاده از مزایای موردنظر قانون «حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات» لازم است از طریق سامانه ثبتنام نموده و مورد ارزیابی قرار بگیرند.
شاخصهای تشخیص شرکتهای دانشبنیان
شاخصهای تشخیص شرکتهای دانشبنیان، به دودسته شاخصهای عمومی و اختصاصی تقسیم میشوند. شرکتهای متقاضی باید علاوه بر شاخصهای عمومی، شرایط مشخصشده دریکی از سه دسته شاخصهای اختصاصی را نیز احراز نمایند.
الف – شاخصهای عمومی
۱-حداقل دوسوم از اعضای هیئتمدیره شرکت، حداقل دو مورد از شرایط ذیل را احراز کنند:
۲-حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند.
۳-حداقل ۳ سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی داشته باشند.
۴-دارای حداقل یک اختراع ثبتشده ارزیابیشده داخلی یا یک اختراع بینالمللی مرتبط با حوزه کاری شرکت باشند
۵-حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته شرکت، ناشی از فروش فناوری، کالا و یا خدمات دانشبنیان (شامل خدمات تحقیق و توسعه و طراحی مهندسی مرتبط با فهرست کالاهای دانشبنیان و خدمات تخصصی دانشبنیان) آن شرکت از طریق قرارداد باشد.
تبصره: شرکتهایی که در مرحله تجاریسازی اولین کالای دانشبنیان خود هستند، درصورتیکه دارای تولید پایلوت موفق باشند، و استانداردهای لازم را از مراجع ذیصلاح داخلی یا بینالمللی کسب کرده باشند، و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند، از رعایت بند ۱-۲ مستثنی هستند.
۶-سابقه بیمه پرداختی برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تماموقت شرکت، حداقل ۶ ماه باشد.
تبصره: پرونده شرکتهایی که در عمل به تعهدات خود دارای سابقه سوء هستند) تسهیلات، حمایتها، مالیات، بیمه و…)، طبق دستورالعمل پیوست بررسی خواهد شد.
ب-شاخصهای اختصاصی
شرکت متقاضی باید علاوه بر دارا بودن شاخصهای عمومی، واجد کلیه شرایط اختصاصی در یکی از دستهبندیهای زیر نیز باشد:
۱-شرکتهای تولیدکننده کالاهای دانشبنیان
۲-شرکت باید تولیدکننده کالا یا کالاهای دانشبنیان مطابق فهرست کالاهای دانشبنیان مصوب کارگروه باشد که در (۲) سال گذشته آنها را در قالب کالاهای جدید یا ارتقاءیافته عرضه کرده و دانش فنی آن را بهواسطه انتقال یا ایجاد دانش فنی، از طریق فعالیتهای تحقیق و توسعه، نهادینه و بومیسازی کرده باشد.
تبصره: کالاهای جدید یا ارتقاءیافته شرکت، دارای تأییدیهها و استانداردهای داخلی (در صورت وجود) یا جهانی بوده و در صورت موجود نبودن استاندارد، تأیید بهرهبردار ذیصلاح را کسب کرده باشد.
۳-نسبت نیروی انسانی تماموقت در بخشهای غیر پشتیبانی شرکت با درجه کارشناسی و بالاترِ فعال در بخشهای مرتبط با تولید کالاهای دانشبنیان شرکت، به کل کارکنان تماموقت، حداقل (۳۰) درصد باشد.
۴-شرکت دارای عملکرد تحقیق و توسعه فعال، با هزینه کرد تحقیق و توسعه حداقل معادل ۷ درصد فروش سالیانه شرکت باشد.
شرکتهای تحقیق و توسعه و خدمات طراحی مهندسی
۱-فعالیت تحقیق و توسعه و یا خدمات طراحی مهندسی شرکت، مرتبط با فهرست کالاهای دانشبنیان مصوب کارگروه باشد و خروجی تحقیق و توسعه و یا خدمات طراحی مهندسی شرکت، در دو سال گذشته حداقل دو مورد، یا در یک سال گذشته حداقل یک مورد بهبود فرآیند، یا «تولید و عرضه کالا و خدمت ارتقاءیافته یا جدید» (در قالب قرارداد) باشد.
۲-نسبت نیروی انسانی تماموقت در بخشهای غیر پشتیبانی شرکت با درجه کارشناسی و بالاترِ فعال در بخشهای مرتبط با خدمات تحقیق و توسعه و خدمات طراحی مهندسی شرکت، به کل کارکنان تماموقت، حداقل (۵۰) درصد باشد.
۳-تولید شرکت حداکثر در حد تولید نمونه آزمایشی یا پایلوت باشد.
تبصره: واحد تحقیق و توسعه یا طراحی مهندسی منشعب از یک شرکت صنعتی، چنانچه به صورت یک شرکت مستقل حقوقی ثبت شود، میتواند مشمول بخش ۲-۲ شود.
۴-شرکتهای ارائهدهنده خدمات تخصصی دانشبنیان
۵-خدمات آنها مطابق فهرست خدمات دانشبنیان مصوب کارگروه باشد.
۶-نسبت نیروی انسانی تماموقت در بخشهای غیر پشتیبانی شرکت با درجه کارشناسی و بالاتر فعال در بخشهای مرتبط با ارائه خدمات تخصصی دانشبنیانِ شرکت، به کل کارکنان تماموقت، حداقل (۵۰) درصد باشد.
۷-مجموع هزینههای تحقیق و توسعه مرتبط با خدمات تخصصی دانشبنیان ارائهشده توسط شرکت، حداقل معادل (۷) درصد درآمد سالیانه شرکت باشد.
۸-حداقل درآمد سالیانه شرکت از خدمات تخصصی دانشبنیان برابر یک میلیارد ریال (به قیمت ثابت سال ۱۳۹۱) باشد.
۹-در یک سال گذشته حداقل یک قرارداد ارائه خدمات تخصصی دانشبنیان داشته باشد.
Comments are closed.